Назад

За трета година БТПП подкрепи националния конкурс „Най-добър младежки стартъп в България 2024“





Финалистите в състезанието „Най-добър младежки старт-ъп в България“ 2024 г. бяха обявени в последния ден на месец май. Третото издание на състезанието, организирано от Фонда на фондовете и Стопанския факултет на СУ отново даде платформа с национално покритие за развитие на предприемачески умения у младите хора и предостави сцената на студенти и млади хора до 29 години, като им предостави възможност да покажат своята визия за това кои нови технологии, ключови сектори и последни научни открия ще играят съществена роля в съвременния свят и биха привлекли вниманието на инвеститорите.

В състезанието се включиха близо 300 участници като отбори или индивидуални състезатели. Те преминаха през 10-седмична обучителна програма, в която да развият идеите си под менторството на експерти от 40 партниращи в конкурса организации от инвестиционната и стартъп екосистема в България.

Българската търговско-промишлена палата, Съветът по инвестиции и Съветът по иновации при БТПП бяха партньори на конкурса.

Събитието откриха Красимир Якимов, зам.-министър на иновациите и растежа, доц. д-р Атанас Георгиев, декан на Стопанския факултет на СУ и Павел Лисев, изпълнителен директор на Фонд на фондовете.

Красимир Якимов подчерта, че министерството на иновациите и растежа се стреми да създаде условия за развитие на младите таланти, да осигури подкрепа и ресури за реализация на съществуващия потенциал. Той сподели, че Фондът на фондовете активно работи по структурирането и на дялов фонд за иновации в предприятията, в рамките на който 32 млн. евро ще бъде също за компании в ранен етап на развитие.

“Изминаха 10 седмици, в които преминахте през интензивна обучителна и менторска програма, за да придобиете практически познания в сферата на предприемачеството. Да се състезавате с почти 160 екипа от цялата страна, на няколко етапа, докато достигнете успешно до финала прави всички вас победители”. С тези думи се обърна към студентите Павел Лисев и сподели с младежите в залата, че по Програма „Образование“ 2021-2027 се предвижда подкрепа за стартъпи на студенти и докторанти с цел фокусиран преход от висше образование към заетост. Той благодари на всички партньори в конкурса за обученията, които проведоха и подкрепата към участниците в състезанието.

На първите три места в конкурса се класираха:

Първо място: BuddyGuard - платформа, която свързва доверени гледачи на животни със стопани на домашни любимци. Платформата прави бърза връзка между страните, по ясен график и с навременни и сигурни плащания за услугата. Платформата получи и Наградата на публиката.

Второ място: Truckspedia - платформа за автоматизиране и оптимизиране на логистичните процеси в Европа. Стартъпът използва AI алгоритми за свързване на свободни товари със свободни камиони.

Трето място: ReGrounded - иновативен, устойчив материал, който се получава от комбинацията между отпадък от кафе, отпадъчен дървесен материал и други био продукти. Материалът е безопасен за контакт с храна, на био-основа, изключително здрав, издръжлив, устойчив, биоразградим, компостиращ се и може да бъде рециклиран многократно без загуба на физическите си свойства.

Наградата за «Най-добър ESG стартъп спечели екипът на GreenFilters, които са ученици в 11 клас в ЧЕГ „проф. Иван Апостолов“ в София.  Проектът предвижда рециклиране на цигарените фасове, които са значителен източник на замърсяване, заради пластмасата в филтрите им до активен въглен за пречистване на вода, въздух и др.

Бяха връчени и много допълнителни награди. Enthela получи грамота за стартъп с най-голям експортен потенциал от Българска търговско-промишлена палата (БТПП) - Съвет по инвестиции. Enthela създава биостимулант, който ще позволява на земеделците да заменят до 50% от употребата на азотен минерален тор, докато увеличават плодородието на почвата, без да намаляват продуктивността си. Това е биотехнологичен метод, който създава биоразградим щит около специални микроорганизми, което им позволява да уцеляват по-дълго време в почвата и да са по-ефективни в произвеждането на азот за растенията.

BuddyGuard, GreenFilters и ReGrounded ролучиха едногодишно членство в Съвета по иновации, дигитализация и нови технологии при БТПП. БТПП осигури поощрителни награди за всички финалисти.

Тази година в журито участваха представители на Стопанския факултет на СУ, Innovation Capital, Vitosha Venture Partners, Morningside Hill, Silverline Capital, Planet 9 Ventures, ОББ, Сис Кредит, Българската фондова борса, София Тех Парк, Founder Institute, БТПП (Съвет по инвестиции и Съвет по иновации), Клийтех България, Beyond, Българска е-комерс асоциация, Клъстер “Мехатроника и автоматизация”, Фондация Because и Иван Йосифов – ментор в конкурса. Председател на журито беше доц. Тодор Ялъмов от Стопански факултет.

Вдъхновение на младежите дадоха финалистите от предходните две издания на конкурса „Най-добър младежки стартъп”, които вече се развиват успешно с привлечени инвестиции и менторска подкрепа от партньорите на конкурса. Своят успех споделиха основателите на Vodoraslo, Twisted Technology, Mentor the Young, Foodobox, Млад изобретател и AGRON.

Участниците в конкурса получиха и подробна информация как да се включат в програмата Еразъм за млади предприемачи, която Българската търговско-промишлена палата подкрепя.