Назад

World Energy Outlook 2024


Международната енергийна агенция публикува изданието за 2024 г. на World Energy Outlook, който изследва как променящите се пазарни тенденции, развиващата се геополитическа несигурност, новите технологии, напредващият преход към чиста енергия и нарастващото въздействие на климатичните промени променят значението на сигурните енергийни системи.

По-специално, новият доклад подчертава, че днешното геополитическо напрежение и фрагментация създават големи рискове както за енергийната сигурност, така и за глобалните действия за намаляване на емисиите на парникови газове.

Основни акценти:

  • Въз основа на днешните политически нагласи през следващите години светът ще навлезе в нов контекст на енергийния пазар, характеризиращ се с постоянни геополитически опасности, но и с относително голямо предлагане на различни горива и технологии. Това включва по-обилни доставки на петрол и втечнен природен газ (LNG), които ще се появят през втората половина на сегашното десетилетие – наред с излишния производствен капацитет за някои ключови технологии за чиста енергия, особено фотоволтаици акумулаторни батерии. Това вероятно ще окаже натиск за намаляване на цените на енергията, в зависимост от развитието на геополитическото напрежение.
  • Според новата прогноза на МЕА, с нарастващото търсене на електроенергия в световен мащаб се очертават контурите на една нова, по-електрифицирана енергийна система. През последното десетилетие потреблението на електроенергия е нараснало два пъти по-бързо от общото търсене на енергия. Две трети от увеличението на търсенето на електроенергия през този период идва от Китай. През следващите години то ще се ускори още повече, като всяка година ще добавя към световното потребление на електроенергия еквивалента на сегашното търсене в Япония при сценарий, основан на днешните политики – и ще нараства още по-бързо при сценарии, отразяващи националните и глобални цели за постигане на нулеви нетни емисии.
  • За да може чистата енергия да продължи да се разраства с тези темпове, са необходими по-големи инвестиции в нови енергийни системиособено в електрическите мрежи и съхранението на енергия. Днес на всеки долар, изразходван за възобновяема енергия, се падат само 60 цента за мрежи и съхранение на енергия. Сигурната декарбонизация на енергийния сектор изисква инвестициите в мрежи и съхранение да нарастват дори по-бързо от производството на чиста електроенергия, а съотношението на инвестициите да се възстанови до 1:1. Понастоящем много енергийни системи са уязвими към екстремните метеорологични явления, което поставя на преден план усилията за повишаване на тяхната устойчивост.
  • Въпреки нарастващата интерция на прехода към чиста енергия, светът все още е далеч от темповете, съответстващи на целите за нулево нетни емисии. Тазгодишната прогноза включва анализ на чувствителността за скоростта, с която могат да нараснат възобновяемите енергийни източници и електрическата мобилност, колко бързо може да нарасне търсенето на втечнен природен газ и как горещите вълни, политиките за ефективност и възходът на изкуствения интелект могат да повлияят на търсенето на електроенергия в бъдеще.
  • В някои региони на света високите разходи за финансиране и рисковете по проектите ограничават разпространението на конкурентни по отношение на разходите технологии за чиста енергия там, където те са най-необходими. Това важи особено за развиващите се икономики, където тези технологии могат да осигурят най-голяма възвръщаемост за устойчивото развитие и намаляването на емисиите. В същото време липсата на достъп до енергия остава най-основното неравенство в днешната енергийна система. 750 милиона души – предимно в Субсахарска Африка –  нямат достъп до електричество, а над 2 милиарда нямат чисти горива за готвене.

Повече в прессъобщението и в пълния текст на доклада.