Във връзка със значителния интерес от български винопроизводители за установяване на контакти с японски вносители на вина Посолството на България в Япония изпрати в БТПП информация за пазара на виното в Япония.
За съжаление, България не е позната в Япония като страна с традиции във винопроизводството и с култура, свързана с виното, а се счита за „винопроизводител от Новия свят“. През 70-те години България е изнасяла за Япония небутилирано вино в големи количества, като 70% от произвежданото „японско вино“ се е състояло от българско вино.
Понастоящем на пазара се внасят бутилирани български вина от над 15 български изби, които се продават на дребно в ценовия диапазон от 1100 йени до 15000 йени на бутилка (без ДДС).
Според данни на Министерството на финансите на Япония, за 2013 г. в страната са внесени 276245 л българско вино, но липсват данни за количествата небутилирано вино.
Понастоящем в Токио има 2 български ресторанта, в които се предлагат няколко вида българско вино и 2 вида ракия, внасяни от японски компании.
Пълната информация и анализ, изготвени от посолството ни в Токио ТУК
От Посолството информират също, че български компании могат да се регистрират на страницата на Японската организация за външна търговия (JETRO), където да опишат предлаганите от тях продукти и да търсят японски партньори. Интернет адресът е http://www.jetro.go.jp/ttppoas/index.html Регистрацията подлежи на проверка и одобрение от страна на JETRO.
За контакти:
Посолство на Република България в Токио
5-36-3 Yoyogi, Shibuya-ku, Tokyo 151-0053, Japan
Тел.: +81 3 3465 1021 /22 /23 /24
Факс:+81 3 3465 1031
E-mail: Embassy.Tokyo@mfa.bg