Брой 87 (2342), 11-05-2021
Ежедневен бюлетин
ISSN 1314-5320

Валутни курсове

ТУРИЗЪМ

Министерството на туризма в партньорство с Университета по хранителни технологии - Пловдив разработиха Национално меню


Министерството на туризма в партньорство с Университета по хранителни технологии - Пловдив разработиха Национално меню. В разработването на проекта участваха представители на Българската асоциация на професионалните готвачи и шеф готвачи от 9-те туристически района. Екипът от експерти се обедини около традиционни за българската кухня рецепти, които и до днес носят нейния автентичен вкус в различните региони на страната.

Националното меню на страната представлява събирателен център на традиционния български вкус, който е пряко свързан с религиозните празници.

При реализацията на инициативата са разработени и 9 специфични менюта за 9-те туристически райони на страната, определени със заповед на министъра на туризма, в изпълнение на разпоредбите на Закона за туризма.

При разработването на Националното меню е направен преглед и анализ на развитието на националната кухня. Отчетени са редица важни характеристики, оставили траен белег върху кулинарното разнообразие и традиции у нас.

По време на подготовката са проучени физико-географските особености на районите в страната и демографският профил на населението. Разгледани са различни исторически периоди на развитие и влиянието им върху кулинарните навици на обществото. Според анализа на експертите от Университета по хранителни технологии в Пловдив българските традиции в храненето могат да бъдат определени, като „културен артефакт“, тъй като те са част от историческото минало, настояще и бъдеще на българския народ.

Проектът представлява пример за моделно структуриране на типични продукти и ястия от туристическите региони, както и за локално представяне на техните особености.

Националното меню включва подбрани основни ястия, десерти и студени мезета, носещи традиционния български вкус, като към тях има включени характерни родни вина, които са в унисон, допълват и надграждат ястията.

Министерството на туризма съвместно с Университета по хранителни технологии – Пловдив и представители на шеф-готвачите откроиха 9 характерни рецепти, по една за всеки регион, които бяха пресъздадени в 9 тематични видеа. Видеата могат да бъдат гледани на официалния туристически портал bulgariatravel.org (https://bulgariatravel.org/%d0%bc%d1%83%d0%bb%d1%82%d0%b8%d0%bc%d0%b5%d0...), както и в Националния туристически информационен център в НДК.

Файлове: nacionalno_menyu_-_pdf.pdf

 

 

НОВИНИ ОТ БТПП
Голям интерес към „Патриарха на градежа“- филм за индустриалеца Иван Грозев
БТПП получи адмирации за родолюбивата инициатива Още
Среща с кмета на Елин Пелин
Иновациите в икономиката на общината - огледало за стандарта на живот на гражданите Още
Нови възможности за технологични стартиращи компании в творческата индустрия
Обявена е следващата покана за акселераторската програма на Media Motor Europe Още
GS1 България: онлайн обучения през м. май 2021 г.
В рамките на отбелязването на 30 години успешно прилагане на международните стандарти GS1 у нас Още
НОВИНИ ОТ ЧЛЕНОВЕТЕ НА БТПП
Transpress разширява партньорството си с международния логистичен лидер DACHSER
Излизат заедно на пазара на пратките за физически лица от и до България Още
ДОХОДИ И ЖИЗНЕН СТАНДАРТ
Бедността се задържа, но структурните проблеми остават
Автор: Адриан Николов, Институт за пазарна икономика Още
СТАНДАРТИЗАЦИЯ, СЕРТИФИКАЦИЯ
Уебинар за постигане на финансов и икономически успех в организациите чрез прилагане на стандартите
28 май 2021 г. от 10:00 часа Още
ТУРИЗЪМ
Министерството на туризма в партньорство с Университета по хранителни технологии - Пловдив разработиха Национално меню
ОФЕРТИ/ТЪРГОВЕ
Информация за участие на български компании в държавни тръжни процедури в Беларус