СТИВ – Канада изпрати в БТПП информация, разпространена от Делегацията на ЕС в Канада сред търговските представители на държавите – членки на ЕС в Отава, относно влизането в сила на нови нормативни изисквания, касаещи производители и вносители на хранителни продукти в Канада.
Информацията улеснява спазването на съответните регулаторни изисквания и целия процес по реализацията на износ към Канада, и е от практическа полза за експортноориентирания български производител на хранителни продукти.
Канадската агенция за инспекция на храните (CFIA) оповести на правителствения сайт влизането в сила, считано от 15 януари, 2019 г., на Закона за безопасните храни и на Правилника за прилагането му. (Safe Food for Canadians Act; Safe Food for Canadians Regulations).
На сайта на регулаторния орган – CFIA, производителите и вносителите на хранителни продукти в Канада могат да се запознаят с търговските дейности, предполагащи лицензиране съгласно новите разпоредби:(http://inspection.gc.ca/food/sfcr/general-food-requirements-and-idance/licensing/eng/1523876882572/1523876882884), а също и да получат информация с отношение към: превантивен контрол; проследимост на храните; правила за опаковане и етикетиране; специфични изисквания към органичните продукти и др.
Специфичните изисквания към храните, предмет на внос и износ, са посочени по категории: http://inspection.gc.ca/food/sfcr/food-specific-requirements-and-guidance/eng/1521720158031/1521720158588