СТИВ – Берн информира, че на 11-ти ноември 2020 г. Федералният съвет е взел решение да увеличи квотите за внос на масло и трапезни яйца с по 2000 тона на всеки продукт. Чрез решението си, Федералния съвет се стреми да отговори на изискванията на млечната и яйчната индустрия в страната. Тези увеличения на квотите ще гарантират потребителите да бъдат снабдени с масло и яйца през следващите месеци.
След ограничителните мерки, взети от Федералния съвет в края на октомври 2020 г. поради непрекъснатото нарастване на броя на инфекциите и в очакване на коледните празници, представителите на бранша очакват растеж в консумацията на яйца и масло.
За сведение, производството на сирене в Швейцария непрекъснато се увеличава през последните години, а производството на масло респективно намалява, като общото количество произведено мляко остава непроменено. Във тази връзка съвместната работна група на производителите на мляко в Конфедерацията подаде искане за увеличение с 2000 тона на тарифната квота за внос на масло.
Подобна е ситуацията и с трапезните яйца. С цел да осигури доставките на трапезни яйца до края на годината, по-специално през периода преди Коледа, Съвместната комисия на производителите и търговията с яйца поиска съответната тарифна квота да се увеличи с 2000 тона.
Увеличението на частичните тарифни квоти за масло и трапезни яйца е валидно от 23 ноември 2020 г. и продължава до края на годината. Квотните дялове за масло ще бъдат обявени на търг, докато частичната тарифна квота за трапезни яйца ще бъде разпределена по реда на регистрираните митнически декларации.
За повече информация:
https://www.admin.ch/gov/de/start/dokumentation/medienmitteilungen.msg-id-81082.html https://zollkontingente.douane.swiss
https://www.blw.admin.ch/blw/de/home/markt/einfuhr-von-agrarprodukten/eier-und-eiprodukte.html