На 24 септември в КК Албена се проведе национален семинар на тема „Новите предизвикателства пред съвременния мениджър в управлението на малки хотели и ресторанти”, организиран от ТПП-Добрич и Франкофонската програма по хотелиерство и ресторантьорство при НБУ в рамките на проект „Алианс на уменията за устойчиво управление на малки хотели и ресторанти/RESPONS”. В семинара взеха участие хотелиери и ресторантьори от област Добрич, РИО, местни власти, социални партньори.
По време на семинара бяха представени основните продукти, разработени по проекта: изготвеният обстоен анализ на уменията на мениджърите в ХОРЕКА сектор във всяка една от държавите партньори (България, Румъния, Полша, Франция, Германия, Италия и Испания).
Европейските квалификационни рамки на професиите „мениджър на малък хотел” и „мениджър на малък ресторант” са вторият ключов продукт от работата по проекта. Двете показват в детайли знанията, уменията и компетенциите, които трябва да притежават съвременните мениджъри, за да ръководят успешно хотелите и ресторантите си, съобразно всички новости на пазара, в зависимост от нуждите и очакванията на икономиката, новите изисквания и очаквания на клиентите, конкуренцията и всички нови предизвикателства, пред които са изправени.
Самоучителят за социално отговорно управление на малки хотели и ресторанти и пътеводителят за устойчив бизнес имат за цел да подготвят ръководния/специализирания персонал в хотелиерството и ресторантьорството да предоставя иновативни и висококачествени продукти и услуги и в същото време: да управлява устойчиво и да развива човешките ресурси, да интегрира социални стандарти в бизнес стратегията на организацията, да планира стратегически, да организира и управлява екологично отговорната употреба на ресурсите, да намалява системно отрицателното въздействие от дейността си върху околната среда, да опазва и рекламира местното културно наследство, да повишава конкурентоспособността на своето предприятие.
В съответствие с плана за разпространение и популяризиране на резултатите от работата на страните-партньори и крайните продукти по проекта, в Бакалавърска програма „Мениджмънт на хотелиерството и ресторантьорството” – Албена от новата учебна 2015/2016 година е включен за изучаване нов курс - Тренингов курс по Корпоративна социална отговорност в хотелиерството и ресторантьорството. Той ще запознава студентите с практическата същност и ползите от прилагането на принципите на Корпоративна социална отговорност в управлението на хотелиерството и ресторантьорството, ще предостави информация за различните дейности и инициативи, пряко свързани с прилагането на Корпоративна социална отговорност и ще покаже защо е важно тя да се прилага.
Повече информация за проекта, партньорите и продуктите можете да намерите на: http://responsalliance.eu/bg