На 18 ноември се състоя онлайн среща на организациите, участващи в изпълнението на проект QUALIFY, финансиран по програма Интеррег Европа. Домакин на срещата бе Търговско-промишлената палата в гр.Талин, Естония. В основата на дискусията бяха въпросите, свързани със системата за контрол върху безопасността и качеството на храните, развитието на органичното земеделие и съвременни методи на приложение на ДНК анализ за доказване автентичността на местните продукти.
В онлайн срещата участваха 6-те партньора от България, Испания, Франция, Гърция, Естония и Словения.
Всеки един от партньорите направи презентация за системата на мониторинг и контрол на качеството на произвежданите храни в съответната страна, органичното земеделие и местни иновативни практики. От страна на БТПП бяха представени ролята и функциите на Министерството на земеделието, храните и горите и Българската агенция за безопасност на храните при упражняване на контрол върху безопасността и качеството на произвежданата продукция в сектор агроиндустрия. Внимание бе отделено и на използваните стандарти „Стара планина“, стандарти за хляб и брашно „България“, стандарти за млечни продукти и др.
Основната цел на проект QUALIFY e разработване на план за действие с конкретни мерки, които да бъдат включени в ОПИК /Оперативна програма “Иновации и конкурнтоспособност“/ за следващия програмен период и да бъдат насочени към подобряване на конкурентоспособността на предприятията от хранително-вкусовата промишленост. При изготвяне на плана ще бъдат използвани идентифицираните добри европейски практики и споделения опит между партньорите в областта на подобряване стандартите за качество, автентичността на продуктите, органичното земеделие и приложението на технологични иновации с цел развитие на модерни МСП с повишен експортен потенциал. Планът ще съдържа и конкретни инвестиционни схеми. За повече подробности моля, да посетите уеб сайта на проекта: https://www.interregeurope.eu/qualify/