Брой 93 (98), 15-05-2012
Ежедневен бюлетин
ISSN 1314-5320

Валутни курсове

НОВИНИ ОТ БТПП

Новият ни посланик в Мексико посети БТПП


Новоназначеният посланик на България в Обединените мексикански щати Христо Гуджев посети БТПП на 14 май и обсъди с председателя на Палатата Цветан Симеонов развитието на търговско-икономическите ни отношения със страните от Централна Америка.

Посланик Гуджев ще бъде акредитиран и за Белиз, Гватемала, Хондурас, Салвадор, Никарагуа, Коста Рика и Панама. Той определи като една от основните цели на своята мисия активизиране на контактите на българските предприемачи с партньори от региона.

Мексико вече преодолява отрицателното влияние на световната финансова криза. Страната се стреми към по-голяма икономическа самостоятелност, в сравнение с предишната силна обвързаност с икономическата и финансова система на САЩ. В момента инфлацията в Мексико е 3,5%, вътрешният дълг – около 2,5%, а безработицата – 5%.

Гостът бе запознат с диапазона от услуги, които БТПП предоставя на българските и чуждестранни фирми. Беше дискутирана необходимостта от представяне на български стоки на пазара на Централна Америка. От 1 януари 2007 г. България и Мексико търгуват свободно.

През 2011 г. обемът на двустранния стокообмен бележи ръст от близо 72% в сравнение със същия период на 2010 г. и възлиза на 42,33 млн.щ.д. Износът ни за Мексико се увеличава с 69%. Вносът от Мексико регистрира ръст от 89% сравнено със същия период на 2010 г.

През 2011 г. водещо място в износа на България за Мексико заемат други изделия от невтвърден вулканизиран каучук с дял от 18,71%, на стойност 6,72 млн.щ.д. Основни експортни стоки са още суровите или необработени тютюни с дял от 16,21% (износ за 5,82 млн.щ.д.) и минерални и химични торове (износ на стойност 4,26 млн.щ.д.).

Във вноса ни от Мексико през 2011 г. на челна позиция са турбореактивни двигатели (дял 43%, на стойност 2,76 млн.щ.д.).

НОВИНИ ОТ БТПП
Съвместни инициативи обсъдиха БТПП и Асоциацията на производителите на безалкохолни напитки
Асоциацията е дългогодишен активен член на Палатата Още
Новият ни посланик в Мексико посети БТПП
Посланикът ще бъде акредитиран и за Белиз, Гватемала, Хондурас, Салвадор, Никарагуа, Коста Рика и Панама Още
Покана за участие в кръгла маса "Ролята на бизнеса и науката за планирането на средствата за модернизация на българската индустрия”
Инициативата е на Съвета по иновации към БТПП Още
Новорегистрирани търговски представителства на чуждестранни лица
ЗАКОНОПРОЕКТИ
Закон за изменение на Закона за администрацията
Запазването на възнаграждения, които не са обвързани с постигнати резултати, крие риск от изкривяване на всеки модел на възнаграждения в публичния сектор Още
ЕВРОПЕЙСКИ СЪЮЗ
Европейската комисия: Пътните такси трябва да са справедливи за всички водачи
Съгласно правото на ЕС схемите за пътни такси не бива да водят до дискриминация срещу чуждестранните водачи Още