В брой 65 от 25 август 2015 г. на Държавен вестник бе обнародвана и приета Наредба за изискванията към местата за настаняване и заведенията за хранене и развлечения и реда за определяне на категория, отказ, понижаване, спиране действието и прекратяване на категорията. Правното основание за изготвянето и приемането на наредбата е чл. 121, ал. 5, от Закона за туризма.
С документа Министерството на туризма въвежда ясен регламент за категоризацията на туристическите обекти. Те се разделят в две категории - клас А, включващ хотели, мотели, апартаментни туристически комплекси, вилни селища, туристически селища и вили, и клас Б – семейни хотели, хостели, пансиони, почивни станции, къщи за гости, стаи за гости, апартаменти за гости, бунгала и къмпинги; ресторанти, заведения за бързо обслужване, питейни заведения, кафе-сладкарници и барове. Премахнати са неактуалните изискванията и са създадени нови, които се съобразяват с реалната ситуация в местата за настаняване, и са отчетени тенденциите в предлагането.
Въвеждат се и специални правила към изграждането, обзавеждането и оборудването на хотелски стаи и апартаменти, съдържащи уреди и приспособления за обслужване на хора с намалена подвижност. За първи път са разписани изисквания към менюто на закуската, към услугата „ол инклузив”, съдържанието на румсървис и др.
С наредбата се въвежда задължително изискване за наличие на единен вътрешен телефонен номер 9 в хотелите за връзка с рецепциите. Така туристите ще бъдат максимално улеснени при необходимост от бърза или спешна помощ.
Възприет е европейският критерий на системата „Хотел старс“, до 15% от стаите да са с по-малък размер от предвидените за категорията на дадения обект, ако това е съобщено предварително на потребителите на туристическата услуга. Облекчението е насочено към по-старите хотели или хотелите в градската част, които трудно могат да направят технически преустройства, но предлагат допълнителни услуги на своите клиенти.
Наредбата обръща специално внимание на къмпингите и на отделните територии в тях, предназначени за ползване от каравани/кемпери, палатки или с изградени бунгала. Въведени са минимални изисквания за този вид туристическа услуга – наличие на ел. инсталация и електрическо захранване за всяка къмпингова единица. Палатките ще имат маркировка, като необходимата площ за една палатка е 50 кв. м (за къмпинг категория „три звезди“), 40 кв. м (за „две звезди“) и 32 кв.м (за „една звезда“). Мястото за каравани също трябва да е маркирано и оборудвано, с достъп на вода и електричество.
След влизане в сила на наредбата действащите места за настаняване и заведения за хранене ще разполагат с 6-месечен гратисен период, за да приведат дейността си в съответствие с новите изисквания. Всички новосъздадените обекти след датата на обнародването й ще се категоризират по новите изисквания.
Целият текст на Наредбата може да откриете тук.