Министърът на финансите Румен Порожанов и земеделският министър Васил Грудев са обсъдили съвместни мерки за по-голяма ефективност на фискалния контрол и предотвратяване на нелегален внос на стоки с висок фискален риск от земеделския сектор. Основната цел на срещата е била да се идентифицират по-ясно проблемите, да се засили фискалният контрол, да се идентифицират и разширят критериите за риска, по който се извършва той и да се подобри координацията между структурите на двете министерства.
„Към момента има практики за доставки от фирми „еднодневки", които доставят стоки и изчезват след 2-3 седмици. След това се появяват нови и дирята на фиска много умело се покрива, каза министър Порожанов. Той уточни, че подобен вид доставки и неплащането на данък, създават доста неблагоприятна среда за производителите на българска продукция. „Този натиск се увеличи и от ембаргото, което наложи Русия", отбеляза финансовият министър.
„Преките щети от руското ембарго са от 5 до 10 милиона лева, а косвените ще се изчисляват тепърва", заяви министър Грудев. Според него всяка година българските земеделски производители страдат от потенциален нелегален внос на плодове и зеленчуци и друга продукция, но ситуацията с руското ембарго е повишила напрежението. Той обясни, че в рамките на отворен пазар няма как да се предприемат мерки за ограничаване на вноса от ЕС и трети страни. Целта е да се прилагат всички мерки от инструментариума на институциите, за да се предотврати и ограничи нелегалният внос.
Риск-анализът за доставки на нелегална продукция се разширява. Той ще обхваща собственика на стоката, превозвача и тържището. В резултат ще се увеличи броят на камионите, които ще бъдат пломбирани и проверявани дали разтоварват там, където са заявили. Всички вътрешнообщностни доставки ще бъдат проверявани в общоевропейската система VIES за издаване на фактури. Ще бъдат стриктно проверявани и борсите, пазарите и тържищата. Съобщено бе още, че от началото на годината са проверени 615 000 тона земеделска продукция - плодове и зеленчуци, месо и местни продукти, захар, слънчоглед, олио, зехтин, брашно, риба и други.