Назад

Над 400 стопани от областите Пловдив и Пазарджик бяха запознати с новите условия по кандидатстване за Кампания 2024



В първия ден от старта на информационната кампания по директни плащания, над 400 стопани от областите Пловдив и Пазарджик бяха запознати с новите условия по кандидатстване за Кампания 2024.

Заместник-министър Капитанов заяви, че към настоящия момент все още се очаква одобрение на Стратегическия план за развитие на земеделието и селските райони 2023 - 2027 г. от Европейската комисия Той информира, че в момента тече срокът за изпращане на становища и предложения по измененията на наредбите, и че до края на следващата седмица, информационната кампания на МЗХ ще обхване всички области на страната.

По време на срещите бяха разяснени условията за кандидатстване за кампания 2024. Допустими за подпомагане са физически и юридически лица, които са активни земеделски стопани. Включено е условие е доходите от селскостопанска дейност да съставляват най-малко 10% от общия приход на предприятието, вместо досегашните 1/3. Годишният размер на директните плащания да е минимум 2% от приходите от неселскостопанска дейност, вместо досегашните 5%. Сред другите изисквания към кандидатите е да са с валидни правни основания, а минималната площ за подпомагане да бъде 0,5 хектара.

По подкрепа за плодове и зеленчуци се създава нова интервенция за обвързано с производството подпомагане на доходите за производство на семена от картофи. При интервенциите за плодове и зеленчуци, изискването за предоставяне на документи за закупени семена и посадъчен материал се заменя с изискване земеделските производители  да предоставят опис, заверен от агроном. Запазва се възможността да бъдат предоставяни фактури за закупени семена и посадъчен материал, издадени на името на бенефициента.

По време на срещите от информационната кампания на МЗХ бяха обсъдени и компенсаторните мерки и интервенции в областта на околната среда, климата, агроекологията, биоземеделието и хуманното отношение към животните, както и новостите в Стандартите за поддържане на земята в добро земеделско и екологично състояние.