Брой 142 (652), 28-07-2014
Ежедневен бюлетин
ISSN 1314-5320

Валутни курсове

ВЪНШНОТЪРГОВСКА ПОЛИТИКА

През второто полугодие на миналата година е бил реализиран положителен резултат в областта на външната търговия


На традиционната годишна среща на представителите от Службите по търговско-икономически въпроси (СТИВ) с ръководството на Министерството на икономиката и енергетиката и представители на бизнеса зам-министър Красин Димитров информира, че  през второто полугодие на миналата година е бил реализиран положителен резултат  в областта на външната търговия.

Успяхме да постигнем средногодишен 7% ръст в износа и достигнахме най-голямата му абсолютна стойност досега за последните 15 години – 22, 220 млрд. евро., обясни той..

През първото тримесечие на тази година страната ни имаше намален износ спрямо същия период на 2013 г. Сред основните причините за това са кризата в Украйна, конюнктурата на международните пазари, намалените цени на стоките, забавяне в растежа на определени компании, реализирали инвестиции през текущия период и др.
МИЕ предприе редица мерки за справяне с негативния тренд в износа от началото на годината като откри гореща телефонна линия за всички, които не могат да възстановят средствата си от реализиран износ, диверсифицирахме пазарите, на които българският бизнес може да изнася своите стоки и услуги, подобрихме и оптимизирахме работата на търговските служби.

В глобален мащаб износът е пренасочен към други държави. Разговаряли сме с бизнеса за тези тенденции и благодаря на всички СТИВ-ове, които работиха по този въпрос. Нашата роля като министерство е именно да подкрепим българския бизнес и то на място във всяка една дестинация.

Открихме нови дестинации като Иран, Ирак, Армения и успяхме да начертаем планове за други: Пакистан, Тунис, САЩ, Кипър, Обединени арабски емирства, Катар, Алжир, Индонезия и др., поясни Димитров.

Колегите ни от СТИВ работят по 5 основни оси: договорно-правна основа с всяка една държава, стокообмен, привличането на инвестиции, енергетика и туризъм. Искаме да направим унифицирана форма на запитване към търговските служби, за да им спестим време, да бъдат по-ефективни в работата си и да могат веднага да намират решение за съответния бизнес. Фирмите да казват в кои икономически сектори се използват техните продукти и какъв тип партньор търсят, за да можем веднага да филтрираме информацията и да знаем къде да търсим отговора на въпроса им. Така ще можем да разполагаме и с информация коя стока в кои държави се търси и от кои фирми, обясни зам.-министър Димитров.

Досега плановете на търговските представители бяха да се реализира общо увеличение на износа за следващата година с 5 %. Но стокообменът с някои държави е голям, а с други е значително по-малък, едни пазари са динамични други - по-улегнали и не можем да ги сравняваме.  Обсъдено бе въвеждането на индивидуални планове на търговските ни представители като се отчита спецификата на страната и необходимата работа по приоритетните направления на дейността им.

Имаме няколко големи проекта, реализирани в Саудитска Арабия, Ливан и мисля, че можем да се похвалим. Първата фотоволтаична централа в Чили се построи от българска фирма, която е изпълнител на проекта. Бяха създадени нови смесени палати между България и част от тези дестинации, в които ние проведохме междуправителствени комисии. Последната беше нашата смесена комисия с правителството на Туркменистан, заключи Красин Димитров.
mi.government  

НОВИНИ ОТ БТПП
Приложение на опита от добрите практики за дуално обучение от Германия и Италия в България
Диалог в БТПП между представители на Германското дружество за международно сътрудничество (GIZ) и председателя на БТПП Цветан Симеонов Още
Центрове за кариерно развитие в услуга на работодатели и заетите лица в БТПП и 28-те Регионални ТПП/К
Проект „Повишаване на обществената нетърпимост към неформалната икономика при трудовоправните и осигурителните отношения и превантивни действия за ограничаването й” Още
Второ издание на конкурса за иновативен проект и иновативно предприятие, внедрило в дейността си иновативен продукт за 2014г.
Съветът по иновации към БТПП подготвя на платформа "Иновационна борса" Още
БТПП Ви кани да вземете участие в международната изложба ADDISBUILD, Етиопия
5-та международна изложба за строителство, строителна техника и технологии. Още
Новорегистрирани търговски представителства в БТПП
ИКОНОМИЧЕСКА ПОЛИТИКА
Пламен Орешарски: Имаме една обща цел – да направим малко по- добър нашия живот
Съсредоточихме повече усилия за стабилизиране на системата на здравеопазването. Нямахме политическо съгласие за реформиране Още
ВЪНШНОТЪРГОВСКА ПОЛИТИКА
През второто полугодие на миналата година е бил реализиран положителен резултат в областта на външната търговия
Фирмите трябва да казват в кои икономически сектори се използват техните продукти и какъв тип партньор търсят Още
БИЗНЕС СРЕДА
Стопанската конюнктура през юли 2014 година
През юли 2014 г. общият показател на бизнес климата се понижава с 3.2 пункта спрямо равнището си от предходния месец Още
СЕЛСКО СТОПАНСТВО
МЗХ актуализира проекта на Концепция относно прилагането на директните плащания в Република България от 2015 г.
По искане на браншовите организаци, средствата ще се насочат към мерки за финансиране на отраслите животновъдство, зеленчукопроизводство, овощни и трайни насаждения, биопроизводство, пчеларство, етерично маслени култури и Тематичната подпрограма за малки Още