Назад

Годишен доклад „Българските успехи в роботиката и автоматизацията - 2023“


Професионалната асоциация по роботика, автоматизация и иновации – PARAi, публикуваха поредния шести доклад „Българските успехи в роботиката и автоматизацията“, който проследява развитието на сектора на високите технологии у нас през 2023 г., както и успехите на българските компании, научни и образователни институции. Документът представя някои от най-значимите проекти, които са реализирани през изминалата година, както и как фирмите са увеличили добавената стойност в българската индустрия чрез своите иновативни проекти и решения. Според данните България за втора поредна година е една от 15-те държави в света, която реализира търговски излишък от търговията с индустриални роботи (изнася повече индустриални роботи, отколкото внася).

Докладът очертава и състоянието на българската индустрия и технологичното ниво, на което се намира. Авторите от PARAi посочват и постиженията на българската екосистема от бизнеси, академични институции, научно-технологични паркове други организации в рамките на 2023 г. и посочва факторите, които допринасят за успеха на България, както и потенциалните възможности за допълнителен растеж в сферата на роботиката, автоматизацията и високите технологии.

Ето някои от най-значимите постижения в областта на роботиката и автоматизацията в България през изминалата година.

  • „Сивико“ доставиха машини за eдин oт нaй-гoлeмитe пpoизвoдитeли нa oптични ĸaбeли в CAЩ.
  • „Аутоматикс“ разработиха иновативно решение за тестване на контактни блокове.
  • „Шнайдер Електрик България“ пусна в експлоатация ново разширение на умната си фабрика и създаде 110 нови работни места.
  • „Фесто Производство“ откри в София нова високотехнологична лаборатория за изпитване и калибриране.
  • Стартъп компанията за дронове D-Aerospace, участник в първи сезон на инкубатора на PARAi получи първата си инвестиция.

Докладът е достъпен ТУК