Назад

Европейска бизнес делегация от хранително-вкусовата промишленост ще посети Япония


© European Union, 2025

Комисарят по въпросите на селското стопанство и храните Кристоф Хансен ще посети Япония на 8—13 юни 2025 г., придружен от бизнес делегация от висши представители на европейския хранително-вкусов сектор. Целта на посещението е да се улесни европейският износ на селскостопански храни и напитки за Япония и да се разшири присъствието им на този пазар. 

Представители на хранително-вкусовия сектор от всички държави членки, включително България, имат възможност да участват в бизнес делегацията.

Комисията осигурява възможност за включване в делегацията на МСП със солиден капацитет за износ, както и големи компании и европейски и национални сдружения на производители от ключови сектори. Поканата за участие в бизнес делегацията е както за висши ръководители от производителски организации, така и от отделни фирми.

Комисията приканва да кандидатстват специално представители на следните сектори: 

  • месо (говеждо, свинско и птиче),
  • преработени селскостопански продукти, млечни продукти (с акцент върху сирената),
  • вино, бира и спиртни напитки, маслиново масло, плодове и зеленчуци. 

Заинтересованите кандидати могат да кандидатстват до 9 февруари 2025 гчрез тази регистрационна форма

Очаква се делегацията да включва до 100 членове.  Посещението ще съчетава официални срещи на комисаря със съответните правителствени партньори, както и промоционални дейности, в които участва бизнес делегацията – семинари за характеристиките на местния пазар и тенденциите при потребителите, посещения на място и др. Мисията ще включва и ден на Световното изложение в Осака, където ЕС присъства с павилион, а комисарят ще открие събитие на високо равнище, на което ще присъстват представители на бизнеса.

Разходите за полети и хотели се покриват от участниците. Всички бизнес събития от официалната програма, включително местният транспорт и транзитното преминаване между Токио и Осака, ще бъдат безплатни.

Допълнителна информация е налична в тази публикация.