Брой 38 (1797), 22-02-2019
Ежедневен бюлетин
ISSN 1314-5320

Валутни курсове

ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ

Обучителен семинар “Осигуряване на качеството и безопасността на храни, напитки и фуражи”


Единадесетото издание на обучителен семинар на тема “Осигуряване на качеството и безопасността на храни, напитки и фуражи“ ще се проведе от 14 до 17 май 2019 г. в зала Хоризонт на Университета по хранителни технологии, Пловдив.

Семинарът е съвместна инициатива на Центъра за обучение по качество и безопасност на храните, катедра Биотехнология на Университета по хранителни технологии, Центъра за оценка на риска по хранителната верига, МЗХГ и Българската агенция по безопасност на храните.

Обучението е насочено към ръководители и служители в химични и микробиологични лаборатории, мениджъри по управление на качеството в  хранителни, фармацевтични и други производства, служители в контролни органи, акредитирани лаборатории, преподаватели във висши училища, изследователи от научни институти на БАН и ССА, докторанти и студенти. Целта му е да предостави теоретични и практически знания за съвремените аналитични методи за бързо установяване и количествено определяне на химични и микробиологични опасности в храни, напитки и фуражи, както и методите за провеждане на сензорни анализи.

Теоритичните и практически занятия по време на семинара се водят от хабилитирани преподаватели от УХТ - Пловдив, Съвместен геномен център - София, Пловдивски университет “Паисий Хилендарски”, Тракийски университет - Стара Загора, служители на Българската агенция по безопасност на храните, Центъра за оценка на риска по хранителната верига и Националния център по обществено здраве и анализи.

Програмата на четиридневния курс обхваща теми, които дават теоретични познания за най-често срещаните видове патогенни микроорганизми в храните и хигиенните индикатори, за модерните бързи методи за микробиологичен контрол и подходите за тяхното валидиране, както и за изискванията на Българската агенция по безопасност на храните към обектите от хранителната верига. Разглеждат се и принципите на молекулярно-генетичните методи, конкретно полимеразо-верижната реакция (PCR) при контрол на микроорганизми, а също и методите за контрол на микотоксини и други химични опасности в храни, напитки и фуражи. Включени са и лекции, свързани с етикетиране на храни, фалшифициране на храни и сензорен анализ. Фокусът на някои от лекциите е насочени към производителите на фермерски и занятчийски храни, както и подходите за изграждане на доверието на потребителите в храни и напитки, произведени в България.

Практическите занятия включват запознаване с алтернативни бързи методи за химичен и микробиолагичен анализ на храни, напитки и фуражи; провеждане на качествено и количествено определяне на патогени със стандартен PCR и q PCR метод, анализ и статистическа обработка на получените резултати; качествени и количествени методи за провеждане на сензорни анализи.

Част от програмата на обучението са фирмени представяния на нови продукти за класически и бързи методи за химичен и микробиологичен анализ. Ще се проведе и изложение на фирми, предлагащи аналитично оборудване, реактиви и консумативи за химични и микробиологични анализи.

Проф. Ангел Ангелов от УХТ, който е сред организаторите на събитието, коментира: “Високият  интерес  към  предишните издания на семинара ни  показа,  че  сме избрали  теми,  които  вълнуват  широк  кръг  специалисти от хранителната и биотехнологичната промишленост.  Безопасността на храните и грижата за потребителите е водеща политика при производството, за което се изискват добре подготвени и квалифицирани кадри. В същото време тази област търпи постоянно развитие и е от ключово значение българските производители и контролните органи постоянно да следят напредъка в науката и нейното практическо приложение”.

Информация за семинара на тема “Осигуряване на качеството и безопасността на храни, напитки и фуражи“ и условията за участие в него, можете да откриете на www.safefoodlab.com.  

НОВИНИ ОТ БТПП
Председателят на БТПП - сред официалните гости по време на ХХ-я юбилеен панаир на НТБГ
Продължава над 100-годишното сътрудничество на палатата и гимназията за развитие на предприемачески умения Още
В БТПП представиха възможности за финансиране на проекти по ОП „Иновации и конкурентоспособност“
И по процедура „Подобряване на производствения капацитет на МСП“ Още
БТПП подготвя посещение на бизнес делегация до Люксембург, 3-4 април 2019 г.
Бизнес форум с двустранни срещи, посещение на фирми... Още
Покана за участие в Трета регионална среща в областта на телекомуникациите и технологиите
7 март 2019 г., София Хотел Балкан Още
ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ
Обучителен семинар “Осигуряване на качеството и безопасността на храни, напитки и фуражи”
14 - 17 май 2019 г. в Университета по хранителни технологии, Пловдив Още
ЗА ОБЩЕСТВЕНО ОБСЪЖДАНЕ
Проект на Закон за изменение и допълнение на Закона за концесиите
Промяната ще върне стария ред за концесиониране на морските плажове Още
МЕЖДУНАРОДНА ТЪРГОВИЯ, ПАЗАРИ
Първа демонстрационна зона на сътрудничеството в областта на селското стопанство между Китай и страните от Централна и Източна Европа
ЕВРОПЕЙСКИ СЪЮЗ
Последици от оттеглянето на Обединеното кралство от Европейския съюз в сферата на дружественото право
Дружественото право на ЕС има богата уредба и регулира множество области... Още
Прeпоръки на Патентното ведомство на Република България във връзка с Брекзит