Брой 122 (2377), 30-06-2021
Ежедневен бюлетин
ISSN 1314-5320

Валутни курсове

ЕВРОПЕЙСКИ СЪЮЗ

ЕС предлага модернизиране на Световната митническа организация в подкрепа на засилен многостранен ред


ЕС представя за пръв път инициативата си за широка реформа на Световната митническа организация (СМО) — световния форум, който оформя международните стандарти и общите действия в областта на митниците. Инициативата за модернизиране ще спомогне за укрепване на позицията на СМО като ключова многостранна институция и ще ѝ помогне да се справя по-ефективно с промените в днешната постоянно променяща се международна търговска среда, като същевременно подкрепя екологичния и цифровия преход. Инициативата на ЕС ще бъде представена на всички членове на СМО на заседанието на Съвета на СМО, което започва днес.

СМО има над 180 членове, в това число ЕС и неговите държави членки. Като единствената световна организация, занимаваща се с митнически дела, СМО е ангажирана със значителен брой въпроси в тази област, както и с въпроси, свързани с международната търговия, сигурността и транспорта. От създаването си преди почти 65 години обаче СМО никога не е била подлагана на цялостна реформа, въпреки дълбоките промени в международната търговия и новите предизвикателства, пред които са изправени националните митнически администрации по света. По-конкретно ЕС вижда необходимост от по-ясно приоритизиране на работата на СМО в съответствие с предизвикателствата през следващите десетилетия, от подобрения в нейното управление и в процеса ѝ на вземане на решения, както и в нейната ефикасност.

Инициативата за модернизиране, предложена тази седмица от ЕС, е под формата на поредица от препоръки, в които се подчертават основните дейности на организацията и същевременно се дава ясна насока за бъдещата ѝ работа, която може да подобри нейния международен авторитет и да я превърне в по-ефективен участник в насърчаването на безопасната, сигурна и законна търговия. Накратко, представянето от ЕС включва триетапен подход към стратегическата реформа:

  • Първо, СМО следва да се съсредоточи в по-голяма степен върху стратегическите приоритети, отразяващи най-важните предизвикателства на 21-ви век. По-специално СМО следва да се съсредоточи върху цифровизацията на митниците и използването на данни, включително за справяне с разрастването на електронната търговия и обмена на информация; приноса на митниците за опазването на околната среда и екологичната програма; разработване на подходи за обслужване на едно гише и координирано управление на границите с цел опростяване на митническото оформяне за предприятията; засилване на управлението на риска от страна на митническите органи.
  • Второ, методите на управление в СМО следва да бъдат допълнително осмислени, за да може организацията да изпълнява пълноценно своята роля в динамичната международна среда. Прозрачността, институционалните процеси и процесите на вземане на решения трябва да бъдат подобрени, като се използват по най-добрия начин ресурсите, с които разполага организацията.
  • Трето, средствата за финансиране на СМО следва да бъдат разгледани, за да се гарантира дългосрочната устойчивост на Организацията и да се подобри нейната позиция в глобалната многостранна структура, особено след пандемията от COVID-19 и като част от икономическото възстановяване.

Контекст

От създаването си през 1952 г. СМО никога не е била обект на цялостна реформа и, макар в миналото да бяха отправени редица предложения за модернизиране, ЕС зае позицията, че следва да бъде приложен по-всеобхватен и последователен подход.

Днешното представяне е в съответствие с целите, формулирани в неотдавнашното съобщение на Комисията относно преглед на търговската политика — най-вече осигуряване на основана на правила рамка в областта на търговията, която да засили гъвкавостта и устойчивостта на веригите на доставки и да подпомага цифровия и екологичния преход. Една такава инициатива би била в съответствие и със стратегията на Комисията и ЕСВД за съживяване и укрепване на многостранния ред и за водеща роля на ЕС в многостранните организации чрез заемане на единна позиция.

Следващи стъпки

След приключването на заседанието на Съвета на СМО тази седмица се очаква на следващите си заседания СМО да задълбочи обсъжданията по инициативата на ЕС за модернизиране и да я включи като стратегическа програма в новия си цикъл на политиката.

За повече информация

Представяне от ЕС към модернизиране на СМО: Реформиране на Световната митническа организация

Обновено многостранно сътрудничество, съобразено с 21-ви век: програма на ЕС

Съобщение относно преглед на търговската политика

 

НОВИНИ ОТ БТПП
Информационен семинар на БТПП по проект DiVET, Програма "Еразъм+"
Целта е обучение по нова професия "експерт по онлайн експортни дейности" Още
Бизнес срещи между компании от България и Пакистан
Планира се виртуална изложба на стоки от Пакистан през септември т. г. Още
Анкета на БТПП: Оценка за дейността на службите по търговско-икономическите въпроси на България в чужбина
Компанията Business Doctors представи дейността си в БТПП
Предлага широка гама услуги за МСП Още
ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ
Онлайн Кариерен форум 6.0 – „Заедно сме по-успешни“
Среща на образовани и амбициозни млади специалисти с топ компании, 7 юли 2021 г. от 10 часа Още
БИЗНЕС СРЕДА
НСИ: Влошаване на бизнес климата през юни
Понижение на показателя е регистрирано в промишлеността и строителството Още
ПРОГРАМИ И ПРОЕКТИ
Възможност за финансиране на иновативни проекти в културната сфера по програма “Творческа Европа”
Крайният срок за подаване на проектните предложения е 24 август 2021 г. Още
ЕВРОПЕЙСКИ СЪЮЗ
ЕС предлага модернизиране на Световната митническа организация в подкрепа на засилен многостранен ред
По-ефективно справяне с днешната постоянно променяща се международна търговска среда Още
ОФЕРТИ/ТЪРГОВЕ
Оферти за бизнес партньорство от Enterprise Europe Network