“Ел Би Булгарикум” използва своя доказан научен потенциал, за да разработи първия пробиотичен айрян на българския пазар. Дружеството е пряк член на БТПП и член на GS1 България. Компанията първа у нас през 1991 година въведе международните стандарти GS1 за маркиране на всички свои млечни и лиофилизирани продукти както с точно, така и с променливо тегло.
Комбинирайки над 60-годишния си опит и познания в изследването на пробиотичните бактерии и традиционното производство на млечни продукти, компанията създаде изцяло нова продуктова категория - освежаваща млечнокисела напитка с доказани имуностимулиращи и антиоксидантни свойства.
Освен симбиотична закваска Lactobacillus delbrueckii ssp. bulgaricus и Streptococcus thermophilus, айрянът съдържа и научно селектиран щам Lactobacillus plantarum F12 с добре изразени здравни ползи. Те се дължат на силно адхезиращата способност на щама, която позволява трайното му прикрепяне и заселване в храносмилателната система.
По този начин пробиотичният щам ограничава прикрепянето и развитието на патогенни бактерии в организма и благоприятства правилното функциониране на стомашно-чревната микрофлора, имунната система и липидния метаболизъм. Освен, че потиска вредните микроорганизми, щамът подобрява храносмилането, снижава лактозната непоносимост, забавя стареенето на клетките и редуцира нивото на серумния холестерол и оксидативния стрес.
Lactobacillus plantarum F12 е специално селектиран измежду повече от 400 лактобацили в колекцията на Ел Би Булгарикум, благодарение на доказаната си преживяемост в гастроинтестиналния тракт.
Със своите полезни свойства щамът е включен в редица международни патенти, включително Европейски патент на LB Bulgaricum EP 2 704 733 B1.
Продуктът е част от здравословната серия PROWAY на Ел Би Булгарикум, а лабораторни изследвания показват, че всяка бутилка айрян съдържа над 25 милиарда жизнеспособни бактерии.
Айрян пробиотик е подходящ за всекидневна консумация от цялото семейство и не съдържа изкуствени аромати, овкусители или консерванти. Особено благоприятен при прием на антибиотици, при консумация на нездравословни храни и при алергии.