Брой 90 (1354), 15-05-2017
Ежедневен бюлетин
ISSN 1314-5320

Валутни курсове

ЕВРОПЕЙСКИ СЪЮЗ

Хранителни отпадъци: милиони тонове се губят или пропиляват


В Европейския съюз се натрупват 88 млн. тона хранителни отпадъци всяка година - това прави по 173 кг на човек.

Загуби по цялата верига на доставки

Храната се пилее на всяка една стъпка по пътя от производителя до крайния консуматор - във фермите, в производството, в магазините, в ресторантите и у дома. Най-големи загуби обаче се регистрират от домакинствата (те отговарят за около 53% от хранителните отпадъци) и в процеса на преработка (19%).

Според изследване Евробарометър от 2015 г. означенията върху храните на срока за годност са неясни за потребителите - само 47% разбират означението „най-добър до“, а 40% са запознати със смисъла на означението „използвай до“. Това води до необосновано изхвърляне на храни.

Защо разхищаването на храна е проблем

Храната, която се изхвърля, е трябвало преди това да бъде произведена, за което са използвани ограничени ресурси като вода, почви, енергия, работно време. Според оценки на Организацията по прехраната и земеделието (ФАО) на ООН храната, която се разхищава, е отговорна за 8% от емисиите на парникови газове, причинени от човешката дейност. За всеки килограм произведена храна в атмосферата се отделят 4,5 кг въглероден диоксид.

Разхищаването има и етичен аспект: по оценки на ФАО близо 800 млн. души по света не се хранят пълноценно. Евростат пък посочва, че в ЕС през 2014 г. 55 млн. души (9,6% от населението) не са можели да си позволят качествена храна всеки втори ден.

Какво прави ЕП за намаляването на пилеенето на храни

На 15 май Парламентът обсъжда доклад, предлагащ серия от мерки за намаляване на хранителните отпадъци в ЕС с 50% до 2030 г. Това е цел, която депутатите вече подкрепиха, когато гласуваха законодателния пакет за отпадъците през март. Новият текст, подготвен от Биляна Борзан (С&Д, Хърватия), препоръчва облекчения в облагането с ДДС на дарения под формата на храни и внасяне на повече яснота относно означенията „най-добър до“ и „използвай до“.

„Европейският съюз като една от най-богатите и проспериращи общности в света има морално и политическо задължение да намали огромните количества храна, които пилее всяка година“, каза г-жа Борзан преди гласуването на доклада в комисия през април.

Докладът ще бъде обсъден в пленарна зала днес вечерта и гласуван във вторник, 16 май.

НОВИНИ ОТ БТПП
АОБР настоява за реформи в сектор „Енергетика”
Отворено писмо до премиера Бойко Борисов и енергийния министър Теменужка Петкова Още
Покана за Българо-полски бизнес форум
Съпътстван от двустранни срещи - 17 май 2017 г. в БТПП Още
Двустранни бизнес срещи между български и чуждестранни компании по време на Hannover Messe 2017
В секторите индустриална автоматизация, цифрово производство, енергетика... Още
НОВИНИ ОТ РЕГИОНАЛНИ ПАЛАТИ
Делегация от Областния съвет на провинция Нинава, Ирак на работно посещение в Хасково
По покана на Хасковската търговско-промишлена палата Още
НОВИНИ ОТ БРАНШОВИ ОРГАНИЗАЦИИ
Сдружението на производителите и търговците на метални изделия с нов сайт
ЗА ОБЩЕСТВЕНО ОБСЪЖДАНЕ
Проект на Закон за държавните помощи
Усъвършенства и прецизира националното законодателство по отношение на процедурите и практиките, наложени от изискванията на европейските регламенти Още
ОБЩЕСТВЕНИ ПОРЪЧКИ
Кой ще печели обществени поръчки – прогнозен модел на Института за пазарна икономика
Автор: Институт за пазарна икономика Още
ЕВРОПЕЙСКИ СЪЮЗ
Хранителни отпадъци: милиони тонове се губят или пропиляват
Храната се пилее на всяка една стъпка по пътя от производителя до крайния консуматор Още