Брой 50 (307), 12-03-2013
Ежедневен бюлетин
ISSN 1314-5320

Валутни курсове

ЕВРОПЕЙСКИ СЪЮЗ

Правилата на ЕС за безопасност на храните и защита на потребителите


Европейската комисия работи за защитата на потребителите и гарантиране на качеството на продаваната в ЕС пакетирана храна – трябва да получите точно това, което е написано на етикета.

Правилата на ЕС за безопасност на храните и защита на потребителите са ясни: потребителите трябва да бъдат информирани какво купуват и всички съставки трябва да бъдат посочени на етикета, поставен на опаковката.

Откритието, че конско месо е попаднало в продукти, на чиито етикети пише, че съдържат говеждо, показва, че това основно изискване не се спазва от всички. В ЕС може да се продава конско месо, но то просто трябва да е посочено на етикета, както всички други съставки.

Страните членки полагат усилия да гарантират, че всички продукти, чиито етикети не отговарят на истината, са изтеглени от продажба.

Комисията бе информирана за проблема от британските власти на 8 февруари. Чрез мрежата за информация относно безопасността на храните бе подаден сигнал до всички страни от ЕС. При започналите след това проверки бяха открити множество месни продукти, съдържащи конско месо.

Какво прави ЕС в момента?

Комисията разработи план на равнище ЕС за координиране на едномесечна програма за тестване на продукти за необявено съдържание на конско месо и за конско месо, съдържащо обезболяващия медикамент фенилбутазон. Незаконно е да се дава този медикамент на животни, чието месо е предназначено за консумация от хора.

На 15 февруари националните правителства одобриха плана, като е предвидена възможност проверките да продължат още един месец.

Какво ще направи ЕС в бъдеще?

От 13 декември 2014 г. правилата на ЕС ще изискват също така на етикетите да се посочва дали добавените към месни продукти протеини са от същия животински вид.

Комисията ще направи предложения за:

  • подобряване на хармонизацията на санкциите при измама в хранителната верига
  • разширяване на обхвата на правилата на ЕС чрез включване на още видове храни (освен яйца, мед и говеждо от страни извън ЕС) и на всички видове месо.

По-доброто етикетиране не е средство да се гарантира, че храните на пазара са безопасни. Според закона производителите и търговците на дребно могат да продават само безопасни храни.

По-доброто етикетиране просто позволява на потребителите да направят информиран избор каква храна да купят и как да я използват по безопасен начин.

 

НОВИНИ ОТ БТПП
Инвестиционните предимства на страната ни ще бъдат представени в Цюрих
Швейцария се нарежда на трето място по преки инвестиции у нас през 2012 г. Още
Тържествена сесия „100 години от основаването на Софийската търговска гимназия”
Нашите предшественици от Софийската търговско-индустриална камара са имали мъдростта да създадат Гимназията Още
ИКОНОМИКА - АНАЛИЗИ, ПРОГНОЗИ
НСИ: През януари износът ни към трети страни се увеличава с 34%
Основни търговски партньори на България са Китай, Турция и Руската федерация Още
ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ
Търговска мисия с посещение на международно мебелно изложение в Милано, Италия
ДАНЪЦИ, ТАКСИ, ФИНАНСИ
НАП: И фирмите без дейност подават годишни декларации
2/3 от корпоративните декларациите досега са подадени по електронен път Още
ЗАКОНОПРОЕКТИ
Проект на Закон за изменение и допълнение на Закона за допълнителния надзор върху финансовите конгломерати
Той има за цел да въведе в българското законодателство изискванията на европейски директиви Още
ЕВРОПЕЙСКИ СЪЮЗ
Правилата на ЕС за безопасност на храните и защита на потребителите
По-добро етикетиране на храните – по-добре информирани потребители Още