Брой 239 (749), 11-12-2014
Ежедневен бюлетин
ISSN 1314-5320

Валутни курсове

ЕВРОПЕЙСКИ СЪЮЗ

По-информативни етикети на храните за европейските потребители от 13 декември 2014 г.


От 13 декември 2014 г. новите правила на ЕС за етикетиране [1], приети от Комисията през 2011 г., ще гарантират на потребителите по-ясна, по-подробна и точна информация за съдържанието на хранителните продукти и ще им позволят да правят информиран избор за консумираните от тях храни.

Основни промени

Част от основните промени в правилата за етикетиране са изброени по-долу:

  • По-четливa информация (въвежда се минимален размер на шрифта за задължителната информация);
  • По-ясно и унифицирано представяне на алергените (напр. соя, ядки, глутен, лактоза) при предварително опакованите храни (видимо открояване от останалата информация чрез шрифт, стил и цвят на фона) в списъка на съставките;
  •   Задължителна информация за алергените при храните, които не са предварително опаковани, включително в ресторанти и кафенета;
  • Изискване за представяне на определена информация за хранителната стойност на по-голямата част от предварително опакованите преработени храни;
  •   Задължителна информация за произхода на прясното свинско, овче, козе и птиче месо;
  • Еднакви изисквания за етикетиране при пазаруване по интернет, от разстояние и от магазина;
  • Списък на специално създадените наноматериали в съответните съставки;
  • Конкретна информация за растителния произход на рафинираните масла и мазнини;
  • По-строги правила за предотвратяване на подвеждащи практики;
  • Посочване на съставката заместител при „имитациите“ на храни;
  • Ясно указване на „формовано месо“ или „формована риба“;
  • Ясно указване на размразените продукти.

Правилата за задължителното обозначаване на хранителната стойност върху етикетите на преработените храни ще се прилагат едва от 13 декември 2016 г.

Стопанските субекти от хранителната промишленост разполагат с три години, за да осигурят плавен преход към новия начин за етикетиране на предварително опакованите храни и на тези, които не са предварително опаковани. Освен това регламентът предвижда клауза за изчерпването на складовите наличности на храните, които са пуснати на пазара или етикетирани преди 13 декември 2014 г. (N.B. това не включва изчерпването на наличните етикети).  

Комисията работи заедно с предприятията, за да гарантира бъдещото правилно прилагане на новите изисквания. В момента се разработва и база данни за ЕС, която да улесни идентифицирането на всички правила за задължително етикетиране на равнище ЕС и на национално равнище. Това ще позволи на всички стопански субекти и МСП от хранителната промишленост да правят справки, използвайки лесно за употреба средство. Предвижда се работата по базата данни да продължи през 2015 г. 

Контекст

Регламент (ЕС) № 1169/2011 за предоставянето на информация за храните на потребителите заменя и обединява в един законодателен акт предходните правила за етикетиране, произтичащи от Директива 2000/13/ЕО относно етикетирането, представянето и рекламата на храните и Директива 90/496/ЕИО относно етикетирането за питателност на храните, и други законодателни актове за конкретни категории храни.

За допълнителна информация:

http://ec.europa.eu/food/food/labellingnutrition/foodlabelling/proposed_legislation_en.htm

http://ec.europa.eu/food/food/labellingnutrition/foodlabelling/index_en.htm

http://ec.europa.eu/fisheries/documentation/publications/eu-new-fish-and-aquaculture-consumer-labels-pocket-guide_en.pdf

 


[1] Регламент (ЕС) № 1169/2011

 

НОВИНИ ОТ БТПП
Учреден е Център за мултимодален транспорт към БТПП
Оптимизиране на превоза и намаляване на транспортните разходи чрез въвеждане на нови технологии за управление на транспортния поток - сред целите на Центъра Още
Нови членове на Палатата
ЗА ОБЩЕСТВЕНО ОБСЪЖДАНЕ
Обществена консултация относно Законодателния акт за малкия бизнес (SBA)
Европейската комисия планира да обнови SBA до средата на 2015 г. Още
ЕВРОПЕЙСКИ СЪЮЗ
По-информативни етикети на храните за европейските потребители от 13 декември 2014 г.
По-ясна, по-подробна и точна информация за съдържанието на хранителните продукти Още
ТРУД И ЗАЕТОСТ
И неотложеният отпуск може да се използва в рамките на давността му
В платен отпуск може да се излиза и без съгласието на работодателя, а само с двуседмично предизвестие Още
Стартира кандидатстването за Годишните национални награди по безопасност и здраве при работа – 2014 г.
Крайният срок за подаване на документите за участие е 9 януари Още
ЗАЩИТА НА КОНКУРЕНЦИЯТА
КЗК започна проучване относно намерението на „БТК“ ЕАД да придобие едноличен контрол върху „НУРТС България“ АД
Обединеното предприятие ще оперира едновременно на два съседни продуктови пазара - на наземно цифрово разпространение на ТВ програми и разпространението им чрез платените платформи – сателит и Internet Protocol Още
ОФЕРТИ/ТЪРГОВЕ/КОНКУРСИ
Фирми от Приморския край на Русия предлагат сътрудничество