Брой 181 (2187), 21-09-2020
Ежедневен бюлетин
ISSN 1314-5320

Валутни курсове

ЗА ОБЩЕСТВЕНО ОБСЪЖДАНЕ

Проект на Наредба за специфичните изисквания към млечните продукти


Въвеждат се по-строги изисквания към етикетирането и предлагането на храни, в производството на които са използвани имитиращи продукти, съдържащи в състава си мляко. Това предвижда Проект на Наредба за специфичните изисквания към млечните продукти, публикуван за обществено обсъждане на сайта на Министерство на земеделието, храните и горите. С предложените изменения се въвежда изискването върху етикета на продукт или за приготвена храна, съдържащи имитиращ продукт, наличието на такъв да бъде посочено изрично. В случай, че храната не е опакована предварително, изискването следва да се изпълнява като информацията за вложения имитиращ продукт трябва да бъде налична на мястото на продажбата или предлагането.

С Проекта се въвеждат конкретни изисквания по отношение на съдържанието на сухо вещество и неговата масленост в саламурените сирена, съобразени с изискванията на Кодекс Алиментариус - международно признати стандарти за храни, създадени в защита на здравето на потребителите и осигуряване на честни практики при търговията с храни.

Прецизират се въведените в Наредбата през 2018г. национални мерки за предоставянето на информация за храните по отношение имитиращите продукти, които са насочени към защита правото на информиран избор на потребителите и предотвратяването на измами.

Имитиращите продукти трябва да се предлагат в обектите за търговия с храни предварително опаковани от производителя, на отделни щандове или на обособени за целта места, различни от тези, на които се предлагат млечните продукти и ясно обозначени с надпис „Имитиращи продукти“.

С прилагането на нормативния акт ще се постигне подобряване качеството на млечните продукти и предоставяне на повече информация на потребителите. Друга цел на наредбата е да се защитят българските производители на сурово мляко и млечни продукти.

Очаква се също заложените в проекта изисквания да допринесат за повишаване търсенето на сурово мляко, чрез стимулиране употребата му при производството на млечни продукти, както и да повишат потребителския интерес към различните видове млечни продукти.

Бележки и становища по Проекта на Наредбата могат да се изпращат до 19 октомври 2020 г., включително.

 

НОВИНИ ОТ БТПП
Връчиха наградите на Деветия Балкански международен винен конкурс и фестивал
Сръбското Trijumf Selection спечели Гранд Трофея за най-добро вино на Балканите Още
Среща с баварската асоциация Global Partners Bayern
Инициирана от СТИВ - Мюнхен Още
НОВИНИ ОТ ЕВРОПАЛАТИ
ЕВРОПАЛАТИ: Целевият план на ЕК за климата трябва да се базира на принципите на свободния пазар и на многостранното сътрудничество
Намаляване на емисиите на парникови газове в ЕС с поне 55 % до 2030 г. в сравнение с нивата от 1990 г. Още
НОВИНИ ОТ СМЕСЕНИ ПАЛАТИ
Български и румънски компании се срещат в B2B събитие
Покана от Българо-румънската търговско-промишлена палата Още
ТРУД И РАБОТНА ЗАПЛАТА
НСИ: Нарастват разходите на работодателите за един отработен час
Най-висок ръст е регистриран в икономически сектор „Операции с недвижими имоти“ Още
ТЪРГОВСКИ РЕГИСТЪР
Агенция по вписванията ще работи с удължено работно време
Изтича крайният срок за подаване на заявления за обявяване на годишни финансови отчети Още
АНАЛИЗИ, ПРОГНОЗИ
Накъде тръгват регионите в следващите седем години?
Автор: Петър Ганев, Институт за пазарна икономика Още
ДАНЪЦИ, ТАКСИ, ФИНАНСИ
На 30 септември изтича срокът за подаване на коригиращи декларации
За промени, свързани с декларираните данъци от предходната година. Още
ЗА ОБЩЕСТВЕНО ОБСЪЖДАНЕ
Проект на Наредба за специфичните изисквания към млечните продукти
Въвеждат се по-строги изисквания към етикетирането и предлагането на храните, съдържащи имитиращи продукти Още
ОФЕРТИ/ТЪРГОВЕ
Оферти за бизнес партньорство
ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ
Българо-германска бизнес конференция
2 октомври, мултифункционално пространство – Платформа А6 на Националния дворец на културата, София Още
Конференция за управление на кредитния риск
Организира ICAP Bulgaria, онлайн, 30 септември Още