Назад

Доклад на Deloitte призовава към използване на стандартите GS1 в подготовката за бъдещи здравни кризи


Заедно сме по-силни!

Доклад на Deloitte призовава международните здравни организации да насърчат използването на глобалните стандарти GS1, какъвто е баркода GS1 DataMatrix за идентификация на продуктите по веригата за снабдяване в здравеопазването, за да се гарантира, че гражданите по света имат бърз, равен и сигурен достъп до ваксините срещу Covid-19.

„Сега повече от всякога лидерите в световната здравна общност трябва да стандартизират процесите си и да гарантират възможността на хората по целия свят да получат достъп до животоспасяващи терапии“, се казва в проучването на Deloitte, „да осигурят доверие в глобалната верига за доставка на ваксини Covid-19 и преминаване от успеха на разработване към ваксинация.

След повече от две години живот в пандемия, в много страни липсва надежден и прозрачен начин за проверка, къде се намират ваксините и дали предлагането отговаря на търсенето. Това не само накърнява доверието във веригата за доставка на ваксини, но може да изостри неравенството в здравеопазването и да компрометира безопасността на пациентите.

Прилагането на хармонизиран, глобален стандарт за идентификация и проследимост ще подобри процесите, обяснява докладът на Deloitte.

Изискването за сериализиране ще позволи по-ефективно и точно проследяване на поставените ваксини и ще помогне в борбата с фалшификатите. Освен това, сериализирането ще улесни установяване на степента на ваксиниране, къде са тесните места и къде има разхищение, като всички проблеми засягат особено развиващите се страни.

Повече от 75 държави по света изискват или са възприели GS1 DataMatrix - 2D баркод, препоръчан от заинтересованите страни в здравеопазването. Баркодът включва критични данни като срок на годност, номер на партида, сериен номер, което спомага за намаляване на грешките и позволява проследимост на медицинските продукти. GS1 DataMatrix може да се използва за „идентификация и проследимост на медицински продукти като ваксини срещу Covid-19“, посочва доклада на Deloitte.

Научените по време на тази пандемия уроци могат да бъдат от решаващо значение за по-добра подготовка за бъдещи здравни кризи. „Можем да излезем по-силни от тази пандемия, ако всички заинтересовани страни в здравеопазването се ангажират да засилят сътрудничеството помежду си и го трансформират в конкретни решения. GS1 е готова да подкрепи тези усилия“, каза Улрике Крейса, главен вицепрезидент по здравеопазване в GS1 Global Office.

Прессъобщението е достъпно тук, а докладът на Deloitte може да бъде изтеглен от тук.

Повече информация за стандартите GS1 може да намерите на страницата GS1 България https://www.gs1bg.org/  или на тел.: 02/811 7 433.