От 18 до 21 май 2018 г. в Чикаго се проведе NRA Show 2018. По покана на организаторите, в събитието взе участие и СТИВ Чикаго. NRA Show се провежда веднъж годишно за 4 дни в McCormick Place, Чикаго.
Изложението е организирано от Националната асоциация на ресторантьорите, която има над 40 000 члена (от тях веригите са 52%) от около 1 млн. локации в САЩ. Тази индустрия в САЩ е оценена на около 799 милиарда долара годишни продажби за 2017 г., от които:
|
Милиарди щатски долара |
|
Ресторанти |
736 |
|
Ритейл (дрогерии и вериги) |
42 |
Особено популярни в САЩ стават местата за хранене и ресторантите в големите търговски вериги на дребно. Costsco, Trader‘s Joe, Wholefoods market, Marianos, Walmart, US Foods, Gordon's Foodservice, и др. |
Не търговски |
60 |
Sodexo, Aramark, Centerplate, Compass, Delaware North, Елиор и Содео |
Оборудване и доставки |
5,8 |
|
Интересът на американците към международната кухня расте, като се насочва към избора на етническа храна. Предпочитанията са:
|
Вид кухня |
2017 % нарастване от 1999 г. |
1 |
Средиземноморска |
+38 |
2 |
Испанска |
+28 |
3 |
Карибска |
+27 |
4 |
Близко- източна |
+24 |
5 |
Френска |
+22 |
6 |
Тайландска |
+21 |
На събитието тази година присъстваха 43 000 купувачи, представители на ресторанти и оператори в хранително вкусовата промишленост, хотели и мотели, големи хранителни магазини, дилъри, дистрибутори, експерти, производители на оборудване и храни и напитки, вносители, търговци на едро, архитекти, дизайнери , търговци на дребно и др. Повече от половината от тях не присъстват на друг панаир през годината.
Повече информация за проведеното NRA Show:
За 2018 г. имаше традиционно италиански павилион, както и силно присъствие на европейски, сред които и представители на Гърция и Румъния.
През месец юли тази година се проведе и един от най-известните панаири за новите технологии в храните – IFT18. На това изложение бяха представени здравословни и с минимални добавки и химическа преработка храни, както и храни, предназначени за хора с различни алергии или диети.
Тази година събитието се проведе от 15 до 18 юли и имаше 1200 изложители, 23 000 посетители и над 100 сесии с говорители от цял свят. Представени бяха последните световни тенденции в хранителната промишленост на най-новите продукти, тенденции и иновации при хранителни съставки, хранителна безопасност и качество, технология, оборудване, обработка и доставчици на опаковки.
Изложението предизвика голям интерес на производители, преработватели, доставчици на хранители съставки, както и на консултанти и образователни институции.
За предстоящи участия, СТИВ Чикаго може да договори преференциални цени за павилион или повече участници при желание и организация от българските фирми.
Определено, ако български износител има желания да изнася или снабдява за този регион на САЩ, както и да си направи контакти, трябва да присъства на някой от големите американски търговски панаири.
За контакти със СТИВ - Чикаго:
Teodora Boteva
Head of the Commercial and Economic Office
Consulate General of Republic of Bulgaria
500 N Michigan Ave, suite 600, Chicago, IL, 60611
Office: +1 (312) 396-4078
Mobile:+1 (312) 383-8889
e-mail: t.boteva@mi.government.bg
Източник: СТИВ - Чикаго