Назад

БТПП традиционно подкрепя инициативите на Националната търговско-банкова гимназия




На 25 февруари 2022 г. в онлайн среда се проведе 23-тият панаир по проекта на Националната търговско-банкова гимназия „Интегративно практическо обучение“, посветен на 109-та годишнина на гимназията

Официални гости на събитието бяха  министърът на науката и образованието акад. Николай Денков, председателят на Комисията по образованието в 47-то НС Ирена Анастасова, председателят на Българската търговско-промишлена палата Цветан Симеонов, ректорът на УНСС проф. Димитър Димитров, председателят на СБУ Янка Такева  и други ръководни представители на училища и университети в България.

Акад. Денков пръв отправи приветствие към участниците, като подчерта голямото значение на организираните през годините панаири и интереса на учениците към тях. Като изтъкна качеството на българското образование и добрите практики на НТБГ, министърът пожела успех на събитието.

В приветствието си председателят на БТПП Цветан Симеонов напомни, че гимназията е създадена по инициатива на Софийската търговско-индустриална камара и изрази задоволството си от развитието и успехите на училището.

Симеонов подчерта голямата роля на доброто взаимодействие между образованието и бизнеса, което е в основата на развитието на умения и компетентности, нужни на всяка икономическа или социална дейност.

Бе споделено, че се предвижда стаж на ученици от гимназията в БТПП, където на място младите хора ще се запознаят с дейността на НПО в подкрепа на бизнеса. Симеонов изрази съжаление, че младите хора са свидетели на настоящите военни конфликти и ги призова да полагат усилия в бъдеще да не се случват подобни драматични събития.

Председателят отправи покана при бъдещи екскурзии в Карлово учениците да посетят възстановената по инициатива и със средства на Палатата къща-музей на Иван Грозев, съратник на Васил Левски и пръв председател на Софийската търговско-индустриална камара.

На събитието бяха изнесени приветствия  от Ирена Анастасова – председател на  Комисията по образованието в 47-то НС, проф. Димитър Димитров – ректор на УНСС, Ваня Кастрева – началник  РУО – София, Янка Такева – председател на Синдиката на българските учители, Юлиян Петров – представител на КТ Подкрепа и др.

Във всички приветствия бе подчертано качеството на българското образование и отправено пожелание следващият панаир да е присъствен, за да могат младите хора да представят  постиженията от практическото си обучение и от дейността на своите фирми.

В 23-тия панаир взеха участие 22 учебни търговски банки, 6 учебни застрахователни компании и 32 учебни фирми. Проведени бяха стотици преговори, бяха сключени 991 сделки. Победители в панаира станаха: Учебни банки „Прайвет Банк” АД, „Трейд Инвест Банк“ АД, „Адванст Банк оф Комерс“ АД, Застрахователна компания „Армеец Джуниър“ АД, Учебни фирми „Пет Хелт Академи“ ООД, „Старата пекарна“ ООД, „Интерактив Стъдинг“ ООД, „Монд де Шокола“ ООД