Назад

Една от най-големите работодателски организации в Тунис проведе срещи с наши министерства



Делегация на Конфедерацията на работодателите на Тунис - Conect International, след като посети БТПП, проведе срещи в Министерството на икономиката и индустрията и в Министерството на земеделието.

Заместник-министърът на икономиката и индустрията Димитър Данчев отбеляза, че Тунис е важен и перспективен икономически партньор на България и това се потвърждава от данните на стокообмена между двете страни, който за 2021 г. възлиза на 269.2 млн. щ.д. По думите му България може да предложи на тунизийския пазар висококачествени продукти, в т.ч. селскостопанска техника, земеделски стоки, храни, тютюн, цигари, текстилни продукти, машиностроителна продукция, машини за хранително-вкусовата и преработвателната промишленост, електроника и електротехника, фармацевтични продукти, мебели и др.

Димитър Данчев подчерта, че трябва да се засили участието в съвместни бизнес форуми и изложения, които са добра възможност за насърчаване на контактите между бизнеса на двете страни и увеличаване на стокообмена между България и Тунис. 

Заместник-министър Данчев приветства подписаното споразумение за сътрудничество между Българската търговско-промишлена палатa и тунизийската Conect International  и изрази увереност, че споразумението ще спомогне за установяване на ползотворни контакти в сферите от взаимен интерес.

Български фирми от земеделието, хранително-вкусовата промишленост и други сектори на икономиката ще имат възможност да създадат нови партньорства с предприятия от Африка и Европа на бизнес форум в Тунис през декември 2023 г. Това стана ясно по време на срещата на Conect International  със заместник-министъра на земеделието Георги Събев.

Тунис проявява интерес към внос на български доматен концентрат и други продукти от хранително-вкусовата ни промишленост. Български продукти ще бъдат представени на изложбен щанд в рамките на Срещата на върха на Международната организация на Франкофонията, която тази година ще се проведе в периода 20 и 21 ноември в Тунис.

Conect International  е една от най-големите тунизийски работодателски структури, работеща за развитието и подпомагането на международната дейност на малките и средни предприятия, в която членуват над 250 организации.

Президентът на Конфедерацията на работодателите на Тунис Фуед Геддиш отправи покана за участие на български фирми в предстоящия международен форум в Тунис през декември 2023 г., в който ще се включат редица африкански държави и държави членки на ЕС.