След като е възможен контролът в туризма и хазарта, защо да не е възможен и в големия сектор, наречен хранително-вкусова промишленост. Това каза за Агенция „Фокус” по повод Деня на хлебаря, Спасовден, председателят на Управителния съвет Браншови съюз на хлебопекарите и сладкарите Марияна Кукушева. „В съседна Румъния диференцираната ДДС ставка на храни, напитки, безалкохолно, кетъринг и ресторантьорство става 9 %.
България има опит с диференцирана ДДС ставка изобщо, защото имаме диференцирана ДДС ставка в туризма и в хазарта. След като е възможен контролът в тези два сектора, защо да не е възможен контролът и в големия сектор, наречен хранително-вкусова промишленост”, каза Марияна Кукушева. „В Деня на хлебаря всъщност нашите проблеми остават нерешени и от години се прехвърлят като ангажимент на всяка следваща изпълнителна власт. В деня на празника човек прави равносметка за живота си, за постигнати цели, за посоката, в която се движи", каза Кукушева. Тя посочи основния проблем за хлебарите и сладкарите - огромния сив сектор. Според нея е създадено нормативно удобство той да съществува. „Нашият поглед върху решаването на този проблем е категоричен, че пред диференцирана ДДС ставка на храните, която е възможна за бюджет 2016, всъщност сивият сектор ще бъде много ограничен”, каза тя и посочи, че ще е много силна връзката между земеделската суровина и крайния продукт, какъвто за тях е хлябът и че много работни места ще бъдат осветлени. „Оставаме с очакването, че въпросът не е категорично отхвърлен като възможност за решаване и борба със сивия сектор, а по-скоро се осмислят и в момента възможностите, които имаме за диференцирана ДДС ставка на храните и в частност на хляба.
Деница КИТАНОВА