Назад

Асоциацията на месопреработвателите откри юбилейното 30-то издание на „Месомания“




Председателят на БТПП Цветан Симеонов уважи откриването на 30-тото юбилейно изложение „Месомания 2023“, организирано от Асоциацията на месопреработвателите у нас - член на Палатата.

Сред официалните гости бяха още министърът на земеделието и храните Кирил Вътев, зам.-министърът на икономиката Ирина Щонова, посланикът на САЩ в България Н. Пр. Кенет Мертен, посланикът на Италия у нас Н. Пр. Джузепина Дзара, председателят на Асоциацията на месопреработвателите Атанас Урджанов и председателят на Асоциацията на млекопреработвателите Димитър Зоров.

Атанас Урджанов, председател на Асоциацията на месопреработвателите, сподели пред аудиторията, че в двете зали на площ от 1800 кв. м посетителите могат да се запознаят с един от най-богатите асортименти от изложението през последните години на родните месопреработватели, смесица от традиционни и иновативни продукти.

Той благодари за съдействието на Министерството на земеделието и храните и Държавен Фонд „Земеделие“ за активната подкрепа през последните години. „Благодарение на добрия ни диалог с тези две институции през последните години  българският хранително-вкусов сектор се справя добре. Използвам момента да отправя апел и към Министерството на финансите да преразгледа проектонаредбата за стоките с висок фискален риск, която, ако влезе от 1 януари 2024 г., ще причини големи затруднения на българския хранителен сектор, като може да доведе и до фалити“, сподели Урджанов.

Урджанов връчи благодарствен плакет и грамота от името на Асоциация на месопреработвателите на министър Вътев за заслуги.

Министър Вътев сподели, че най-важната задача за неговия екип в момента е да свърже агрохранителната верига, която понастоящем продължава да бъде разделена на производители и преработватели, по негово мнение. „Само така родният потребител ще може да има на трапезата си месни и млечни продукти, произведени от български суровини, български плодове и зеленчуци, български  пчелен мед“, допълни той.

Зам.-министърът на икономиката и индустрията Ирина Щонова информира, че хранително-вкусовата промишленост има голям потенциал за създаване на добавена стойност, като насърчаване на инвестициите, създаване на нови работни места, развитие на малките и средни предприятия „Днес в нея работят около 6000 фирми и около 80 000 души. 17 % от общата добавена стойност в индустрията се дължи на нея“, сподели Щонова.

Димитър Зоров, председател на Асоциацията на млекопроизводителите, информира, че с асоциацията с помощта на Министерството на земеделието и храните е успяла да защити наименованията за произход на няколко български продукта, като киселото мляко, визитка на България в много страни по света, и българското бяло саламурено сирене. „Надяваме се това да даде глътка въздух на загиващото ни производство и всички тези действия да бъдат от полза на потребителите, защото с тях искаме да им дадем гаранции, че вкусът ще бъде оригинален, и продуктите ще бъдат от изцяло българско мляко, както е било някога“, сподели Зоров.

Посланикът на САЩ в България Кенет Мертенс заяви, че преди седмица търговска делегация от 15 американски компании е посетила София, за да изследва възможностите за бизнес у нас. Мертенс информира, че търговският стокообмен между България и САЩ за 2022 г. е  около 2 милиарда долара. „Българските продукти, предлагани на американския пазар, се радват на все по-засилващо се търсене. Ние смятаме, че партньорството между нашите две държави може да има дори по-голяма ниша за развитие. Радваме се, че много американски компании смятат, че могат да правят бизнес тук, някои от тях са познати, други може би не“, добави той.

Асоциацията на месопреработвателите в България връчи юбилейните награди – за отличените фирми ТУК