С приемането на законопроекта се очаква да се гарантира безпрепятственото провеждане на политиката в лозаро-винарския сектор, увеличаване на производствения потенциал и контрола по спазването й, както и в областта на спиртните напитки.
В новия проект са предвидени облекчения за производителите, като са въведени единни документи за водене на технологичен контрол, които се изискват от различните контролни органи.
С промените се цели:
Според новите текстове "вино" ще се нарича напитката, направена само от грозде. Добавянето на спирт се забранява, а добавянето на захар ще става само при нужда.
Законът определя точните правила за производство на вино и спиртни напитки. Продукт с алкохолно съдържание под 37,5%, не може да се нарича ракия. Минималното съдържание на алкохол в гроздовата ракия пък се фиксира на 40%. Мастиката трябва да е поне 47 градуса.
Използваният в спиртните напитки етилов алкохол трябва да е получен единствено чрез ферментация на земеделски продукти. Това изключва влагането на медицински спирт и други синтетични вещества в напитките. Глобите за тези, които произвеждат или продават напитки, неотговарящи на изискванията, ще са от 10 до 100 хиляди лева.
Производителите на ментета на известни марки пък ще се наказват с глоба или имуществена санкция от 3 до 30 хиляди лева.
Проектът е публикуван на интернет страницата на Министерство на земеделието и храните на 20.10 2011г. на Интернет адрес http://www.mzh.government.bg/MZH/bg/norm_aktove/proj_norm_akt.aspx?Page=2