От началото на месец ноември тази година започна изпълнението на проект „Разработване идентичността на продукцията, почвата и региона“*, с главен партньор „Катедра по наука на храните и храненето на човека към Атински аграрен университет“. Хасковската търговско-промишлена палата е един от осемте партньора по проекта. Проектът е по приоритетна ос: 2 Устойчив и приспособим към климата трансграничен регион, Инвестиционен Приоритет: 6с - Съхраняване, опазване, популяризиране и развитие на природното и културното наследство.
В периода 4-5 декември 2017 г. се проведе Първата координационна среща по проекта в гр. Елефтрополи – общинска администрация на Пагейо, в която участие взеха експерти от ХТПП. По време на срещата партньорите по проекта обсъдиха изпълнението на дейностите и финансовото управление на проекта.
Целта на проекта е да подобри и запази традиционните ресурси (местни винени сортове), специфични за трансграничния район, като популяризира производствената и културна идентичност на района (местни сортове лозя по отношение на винената традиция) и повишава привлекателността на района чрез създаване на интегрирана туристическа дестинация, както тематично, така и териториално. Проектът ще се изпълнява 24 месеца и е с бюджет за ХТПП в размер 83044,80 евро.
---------------------------
* Акроним: DIONYSOS, съгласно договор за финансиране № В2.6с.04 по Програмата за трансгранично сътрудничество ИНТЕРРЕГ V-A Гърция-България 2014-2020